Варковицька сільська територіальна громада
Дубенського району Рівненської області

До якого контролюючого органу мають право звернутися громадяни для звірки даних щодо плати за землю? приріст надходжень податку на прибуток від підприємств, у статутному капіталі яких є частка держави, склав понад 184 млн гривень.

Запитували – відповідаємо: до якого контролюючого органу мають право звернутися громадяни для звірки даних щодо плати за землю?
Фахівці ГУ ДПС у Рівненській області роз'яснюють, що фізичні особи (громадяни) – платники плати за землю мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку (з дотриманням вимог, визначених п. 42.4 ст. 42 Податкового кодексу України) звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), для проведення звірки даних щодо:
- розміру площ та кількості земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;
- права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень пп. 281.4 і 281.5 ст. 281 ПКУ;
- розміру ставки земельного податку;
- нарахованої суми плати за землю.
Поряд з цим, у разі якщо платник податків має у власності декілька земельних ділянок або право на декілька земельних часток (паїв), щодо яких необхідно провести звірку даних, для її проведення такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження будь-якої з таких земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю).
Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з плати за землю, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.
 
Рівненщина: приріст надходжень податку на прибуток від підприємств, у статутному капіталі яких є частка держави, склав понад 184 млн гривень
Як повідомила заступник начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Зоя Хоній, за чотири місяці 2022 року державні унітарні підприємства та їх об’єднання, а також господарські товариства у статутних капіталах яких є частка держави, сплатили до зведеного бюджету 255,2 млн грн частини чистого прибутку, що на 184 млн грн перевищує надходження аналогічного періоду минулого року.
Нагадуємо, що  податковими (звітними) періодами для державних унітарних підприємств та їх об’єднань (які є платниками частини чистого прибутку (доходу)) є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. Термін подання такими платниками до контролюючих органів Розрахунку, який розраховується наростаючим підсумком за календарні квартал, півріччя, три квартали – 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду та Розрахунку, який розраховується наростаючим підсумком за рік – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року відповідно до п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України.
Для господарських товариств з державною часткою у статутному капіталі податковим (звітним) періодом є календарний рік (незалежно від того, чи є вони платниками дивідендів на державну частку або частини чистого прибутку (доходу)) з поданням Розрахунку до 01 липня року, що настає за звітним згідно п.п. 49.18.7 п. 49.18 ст. 49 ПКУ та абзацу четвертого п. 49.19 ст. 49 ПКУ. 
--
З повагою,
відділ інформаційної взаємодії
ГУ ДПС у Рівненській області
 
Податкові новини, корисну інформацію та анонси подій читайте на сторінках Фейсбук.
ДПС України: https://www.facebook.com/TaxUkraine
ГУ ДПС у Рівненській області: https://www.facebook.com/tax.rivne