Варковицька сільська територіальна громада
Дубенського району Рівненської області

Перехід на особливий режим оподаткування з 1 квітня 2022 року. Деклараційна кампанія - 2022. Довідка про доходи – онлайн.

   До уваги суб’єктів господарювання! Для переходу на особливий режим оподаткування з 1 квітня 2022 року необхідно подати заяву
 
    В ГУ ДПС у Рівненській області інформують, що суб’єкти господарювання можуть самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо вони відповідають вимогам, встановленим пунктом 291.3 статті 291 глави I Розділу XIV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), та реєструється платником єдиного податку у визначеному порядку.
    Відповідно до абзацу першого підпункту 9.2 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ передбачено, що тимчасово з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, встановлюється у розмірі 2 відсотків доходу.
    Отже, для платників податків обрання спрощеної системи оподаткування з особливостями справляння єдиного податку за ставкою 2 відсотки є правом, а не обов’язком. Підприємці, які здійснюють діяльність на третій групі з обраною ставкою 5 відсотків без змін можуть далі продовжувати працювати за обраною ставкою.
   Для того, щоб скористатися особливим режимом оподаткування суб’єкти господарювання повинні подати заяву за формою J0102003, зокрема за допомогою Електронного кабінету.
   Нагадаємо, що вхід до Електронного кабінету можна здійснити через офіційний вебпортал ДПС або ж за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua.
Для роботи у приватній частині Електронного кабінету потрібно мати кваліфікований електронний підпис, отримати який можна у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.
Зверніть увагу, що сертифікати користувачів КНЕДП ІДД ДПС, термін яких завершується, буде автоматично перевипущено ще на один рік.
 
Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX” 
 
    Деклараційна кампанія - 2022: громадяни підтримують фінансову стабільність країни декларуючи доходи, отримані у 2021 році
 
   Головне управлінні ДПС у Рівненській області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році. Так декларуючи такі доходи, громадяни підтримують фінансову стабільність країни.
Відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:
- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо.;
- доходів від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами;
- іноземного доходу;
- та в інших передбачених ПКУ.
Звертаємо увагу, що у зв’язку із запровадженням відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 №64/2022 на всій території України воєнного стану відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 № 2118-IX  у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів слати податків та зборів, подання звітності, то платники податків звільняються від передбаченої Податковим кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану. 
З урахуванням зазначених законодавчих норм у податковій службі області повідомляють, що для громадян, які не мають можливості своєчасно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи граничний термін подання звітності відтерміновується до строку, встановленого Законом 2118.
Для отримання детальної інформації щодо декларування доходів, отриманих у 2021 році, перейдіть за посиланням https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2022/.
Шановні краяни! Пам’ятайте, що від відповідального ставлення кожного до вимог законодавства і своєчасного виконання конституційного обов’язку  залежить економічний розвиток держави,  рівень соціального захисту та наповнення бюджетів громад не тільки нашого краю, а нашої країни вцілому! 
 
Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX” 
 
   Потрібна довідка про доходи – отримайте її  онлайн
 
    Податківці Рівненщини інформують, що відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків можна отримати за допомогою «Електронного кабінету» (https://cabinet.tax.gov.ua).
Увійшовши до приватної частини Е-кабінету за допомогою кваліфікованого електронного підпису, у розділі «ЕК для громадян» обрати «Запит про суми виплачених доходів», натиснути «Створити». У запропонованій формі «Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді» (F1301803) заповнити поля, виділені блакитним кольором, і натиснути «Перевірити».
Зверніть увагу, що у випадку наявності неточностей система вкаже на «Помилки», виділивши рожевим кольором відповідні поля. Необхідно виправити помилки і знову натиснути  «Зберегти», «Підписати» та «Відправити».
Відправлений Запит можна переглянути в розділі «Вхідні/вихідні документи». У лічені хвилини до «Електронного кабінету» надійде квитанція №1, а ще через певний час – квитанція № 2 (відповідь на Запит). При натисканні на це повідомлення відкриваються відомості про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, які замовлялись. Інформацію можна переглянути, зберегти або надрукувати.
 
Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX” 
 
 
 
--
З повагою,
відділ інформаційної взаємодії
ГУ ДПС у Рівненській області
 
Податкові новини, корисну інформацію та анонси подій читайте на сторінках Фейсбук.
ДПС України: https://www.facebook.com/TaxUkraine
ГУ ДПС у Рівненській області: https://www.facebook.com/tax.rivne